Οι αριθμοί
Οι αριθμοί
✽ 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως (αντιστοιχούν στο 33% όλων των παραγόμενων τροφίμων).
✽ 59 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων παράγονται κάθε χρόνο στην ΕΕ (αντιστοιχούν στο 10% όλων των παραγόμενων τροφίμων).
✽ 131 κιλά αποβλήτων τροφίμων παράγονται κάθε χρόνο από κάθε πολίτη της ΕΕ.
✽ 53% των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ προέρχονται από τα νοικοκυριά, 7% από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 9% από τα εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες εστίασης, 11% από την πρωτογενή παραγωγή και 20% από την επεξεργασία – μεταποίηση των τροφίμων.
✽ 2.048.190 τόνοι περίπου αποβλήτων τροφίμων παράγονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 930.320 τόνοι προέρχονται από τα νοικοκυριά (87 κιλά αποβλήτων τροφίμων κατά μέσο όρο από κάθε Έλληνα πολίτη).
✽ 132 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο χάνονται εξαιτίας των αποβλήτων τροφίμων.
✽ 400 ευρώ τον χρόνο θα μπορούσε να εξοικονομήσει μια τετραμελής οικογένεια αν μείωνε τα απόβλητα των τροφίμων της.
✽ 32,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα πλήρες γεύμα κάθε δύο ημέρες, τη στιγμή που τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια.
✽ 252 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παράγονται από τα απόβλητα τροφίμων ή άλλως περίπου το 16% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων της ΕΕ.