Οι αριθμοί

Οι αριθμοί

1,3 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως (αντιστοιχούν στο 33% όλων των παραγόμενων τροφίμων).

59 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων παράγονται κάθε χρόνο στην ΕΕ (αντιστοιχούν στο 10% όλων των παραγόμενων τροφίμων).

131 κιλά αποβλήτων τροφίμων παράγονται κάθε χρόνο από κάθε πολίτη της ΕΕ.

53% των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ προέρχονται από τα νοικοκυριά, 7% από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 9% από τα εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες εστίασης, 11% από την πρωτογενή παραγωγή και 20% από την επεξεργασία – μεταποίηση των τροφίμων.

2.048.190 τόνοι περίπου αποβλήτων τροφίμων παράγονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 930.320 τόνοι προέρχονται από τα νοικοκυριά (87 κιλά αποβλήτων τροφίμων κατά μέσο όρο από κάθε Έλληνα πολίτη).

132 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο χάνονται εξαιτίας των αποβλήτων τροφίμων.

400 ευρώ τον χρόνο θα μπορούσε να εξοικονομήσει μια τετραμελής οικογένεια αν μείωνε τα απόβλητα των τροφίμων της.

32,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα πλήρες γεύμα κάθε δύο ημέρες, τη στιγμή που τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια.

252 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παράγονται από τα απόβλητα τροφίμων ή άλλως περίπου το 16% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων της ΕΕ.