Βιοαπόβλητα
Τι είναι τα βιοαπόβλητα
Τι πρέπει να κάνουμε
Τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) πρέπει υποχρεωτικά, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, είτε να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται στην πηγή, είτε να συλλέγονται χωριστά και να μην αναμιγνύονται με άλλα είδη αποβλήτων, προκειμένου να υποβάλλονται σε ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης και της χώνευσης, κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και το προϊόν που προκύπτει από αυτή να πληροί τα σχετικά πρότυπα υψηλής ποιότητας. Επιτρέπεται η κοινή με τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) συλλογή αποβλήτων με παρόμοιες ιδιότητες βιοαποδόμησης και κομποστοποίησης.
Οι Δήμοι της Χώρας μας μεριμνούν για την οργάνωση και λειτουργία της χωριστής συλλογής (καφέ κάδος) και μεταφοράς των βιολογικών αποβλήτων (βιοαποβλήτων) (καφέ απορριμματοφόρα).
Ποια τα οφέλη από τη χωριστή συλλογή και τη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων (βιοαποβλήτων)
Γνώριζες ότι…
- Στην ΕΕ παράγονται περίπου 118 έως 138 εκατομμύρια τόνοι βιολογικών αποβλήτων (βιοαποβλήτων) ετησίως, εκ των οποίων σήμερα μόνο το 40% περίπου (ισοδύναμο με 47,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως) ανακυκλώνεται αποτελεσματικά σε υψηλής ποιότητας κομπόστ και χώνευμα.
- Τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) είναι το κυρίαρχο ρεύμα αποβλήτων στα Αστικά Στερεά Απόβλητα. Για το λόγο αυτό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της Κυκλικής Οικονομίας. Η επιτυχής εφαρμογή της χωριστής συλλογής των βιολογικών αποβλήτων (βιοαποβλήτων) στα Κράτη-Μέλη της ΕΕ αποτελεί το «κλειδί» για την εκτροπή των οργανικών αποβλήτων από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (τη χειρότερη δηλαδή λύση διάθεσης των αποβλήτων με βάση την «ιεράρχηση» των αποβλήτων).
- Η υγειονομική ταφή είναι αναμφίβολα η χειρότερη διαχειριστική επιλογή για τα απόβλητα τροφίμων. Στον αντίποδα αυτής, η κομποστοποίηση είναι μία από τις επιθυμητές μεθόδους διαχείρισης, ικανή να αποτρέψει μια σημαντική ποσότητα αποβλήτων τροφίμων που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική και απλή διαδικασία αποσύνθεσης, που μετατρέπει τα υπολείμματα των τροφίμων, αλλά και των κήπων, σε ένα σκούρο, εύθρυπτο, με μυρωδιά γης, υλικό, που αναφέρεται ως κομπόστ (compost). Πρόκειται στην ουσία για ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό ή, άλλως, ένα φυσικό λίπασμα!
- Οι κύριες περιβαλλοντικές πιέσεις που προκαλούνται από την αποσύνθεση των βιολογικών αποβλήτων (βιοαποβλήτων) στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής έχουν να κάνουν με την παραγωγή μεθανίου (CH4) και στραγγιδίων. Το μεθάνιο (CH4) εάν δεν παγιδευτεί – κατά την παραγωγή του – συμβάλλει αισθητά στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, αφού είναι 23 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ως προς τις συνέπειές του στην Κλιματική Αλλαγή. Αντίστοιχα, τα στραγγίδια εάν δεν συλλεχθούν, όπως ορίζει η Οδηγία της ΕΕ για την Υγειονομική Ταφή, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική υποβάθμιση στο έδαφος και στα υπόγεια νερά.
- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ 2020 – 2030) η εκτιμώμενη παραγωγή Αστικών Στερεών Αποβλήτων για το έτος 2025 είναι 5.291.081 τόνοι και εξ αυτών η εκτίμηση είναι ότι οι 2.254.596 τόνοι θα είναι βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα), ήτοι το 42,6% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Αντίστοιχα, για το έτος 2030 εκτιμάται ότι η παραγωγή Αστικών Στερεών Αποβλήτων θα είναι 5.301.499 τόνοι και εξ αυτών οι 2.259.036 τόνοι θα είναι βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα), ήτοι πάλι περίπου το 42,6% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.[1]
- Για την Ελλάδα τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) είναι ένα ρεύμα αποβλήτων με ιδιαίτερη σημασία, αφού απαντάται στα Αστικά Στερεά Απόβλητα σε ποσοστά μεγαλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η επιτυχής διαχείρισή τους θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά)[2].
- Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων (βιοαποβλήτων) διαδραματίζουν η ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου χωριστής συλλογής από τους Δήμους της Χώρας μας, καθώς και οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας (Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων). Παράλληλα, σημαντική θέση κατέχουν και η οικιακή κομποστοποίηση από τα νοικοκυριά και η επεξεργασία με μηχανικούς κομποστοποιητές από οικιστικές ενότητες ή μεγαλύτερους παραγωγούς[3].
[1] ΦΕΚ 185 Α’/2020 (σελ. 9823 του ΦΕΚ)
[2] ΕΣΔΑ 2020-2030
[3] ΕΣΔΑ 2020-2030
Τι ρίχνουμε στον καφέ κάδο
- Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών (ψημένα ή άψητα)
- Υπολείμματα κρεάτων και ψαριών
- Υπολείμματα φαγητού (συμπεριλαμβανομένων μαγειρεμένων γευμάτων)
- Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί, παχύρευστες κρέμες, κ.λπ.)
- Αυγά και κελύφη αυγών
- Προϊόντα αρτοποιίας
- Ζυμαρικά, αλεύρι, ρύζι, όσπρια και άλλα δημητριακά
- Κόκκοι και υπολείμματα καφέ, φίλτρα καφέ, τσάι (χύμα και σε χάρτινα φακελάκια)
- Ξηροί καρποί και περιβλήματα
- Κουκούτσια ελιάς
- Χάρτινες σακούλες παντοπωλείου, εφημερίδες και χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες κουζίνας (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)
- Χάρτινα πιάτα και χάρτινα ποτήρια (χωρίς άλλες επικαλύψεις)
- Μικρές ποσότητες φύλλων, κλαδιών, χώματος και χόρτων από κήπους και γλάστρες
- Πριονίδια από μη επεξεργασμένο ξύλο
- Μικρές ποσότητες στάχτης από το τζάκι
- Προϊόντα στερεών τροφίμων που έχουν λήξει (χωρίς τη συσκευασία)
Τι ΔΕΝ ρίχνουμε στον καφέ κάδο
- Υγρά απόβλητα τροφίμων (γάλα, χυμός, ποτά, κ.λπ.)
- Κάψουλες καφέ (πλαστικές ή αλουμινίου)
- Γυαλιστερά χαρτιά
- Μπαταρίες
- Πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες
- Είδη προσωπικής υγιεινής (πάνες, κ.λπ.)
- Σακούλες ηλεκτρικής σκούπας
- Αποτσίγαρα και στάχτες τσιγάρου
- Επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου
- Τροφές και περιττώματα κατοικίδιων
- Άμμο, χαλίκια και πέτρες
- Υφάσματα και δερμάτινα είδη
Χρήσιμες συμβουλές!
1 Χωρίζουμε τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) του νοικοκυριού μας από τα υπόλοιπα Αστικά Στερεά Απόβλητα που παράγουμε.
2 Αφήνουμε τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) να στραγγίσουν.
3 Τοποθετούμε τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) σε σακούλες βιοαποικοδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής, αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικής σακούλας.
4 Απορρίπτουμε τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) στον καφέ κάδο της γειτονιάς μας, όπως έχουν φυλαχθεί σύμφωνα με το Βήμα 3 ή χύμα.
5 Το ειδικό απορριμματοφόρο (καφέ απορριμματοφόρο) θα συλλέξει τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) από τον καφέ κάδο και θα τα οδηγήσει στη σχετική μονάδα επεξεργασίας.