Ανάγκη για Δράση
Είναι αργά για να συμβάλλω στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων… ΜΥΘΟΣ!
Στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ υιοθετώντας απλές καθημερινές συνήθειες θα συμβάλλεις σημαντικά στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων.
✽ Προγραμμάτισε τα γεύματά σου.
✽ Χρησιμοποίησε ξανά το φαγητό που περίσσεψε προκειμένου να το φας κάποια άλλη στιγμή.
✽ Ενημερώσου για τις ημερομηνίες των τροφίμων! Οι σημάνσεις “Ανάλωση έως…” ή “Ημερομηνία λήξης…” σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, που σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία. Η σήμανση “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων, αφορά στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το προϊόν διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ακόμη και λίγες ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία (υπό τη προϋπόθεση ότι τηρούνται οι οδηγίες αποθήκευσης και η συσκευασία δεν έχει υποστεί ζημιά).
✽ Συντήρησε κατάλληλα τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, δηλαδή τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας και που ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη μικροοργανισμών (π.χ. κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτομικά, ψάρια, οστρακοειδή, κ.λπ.). Για τη συντήρηση των ευαλλοίωτων τροφίμων ακολούθησε τα εξής:
(α) Μην υπερφορτώνεις το ψυγείο σου.
(β) Μην τοποθετείς στο ψυγείο σου τρόφιμα αν προηγουμένως δεν έχεις καλύψει ή τοποθετήσει σε κλειστά δοχεία.
(γ) Μην τοποθετείς ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείο σου.
(δ) Αποθήκευσε το νωπό κρέας και τα πουλερικά χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (μαγειρεμένα προϊόντα) κρέατος και πουλερικών, μαγειρεμένο ρύζι, γλυκά, κ.λπ.
(ε) Διατήρησε τα τυροκομικά και κυρίως τα κρεμώδη τυριά στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείο σου.
✽ Σέρβιρε κανονικές μερίδες στα πιάτα και αν χρειαστεί επανέλαβε.
✽ Κατέψυξε επιλεγμένα τρόφιμα. Η τοποθέτηση επιλεγμένων τροφίμων σε συνθήκες κατάψυξης συμβάλλει τόσο στην μέγιστη διατήρησή τους, όσο και στην διευκόλυνση της καθημερινότητας (π.χ. απόψυξη έτοιμων γευμάτων που έχουν διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης).
✽ Χρησιμοποίησε έξυπνα τα τρόφιμα. Η έξυπνη χρήση των τροφίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά τα απόβλητα τροφίμων (π.χ. φρούτα που έχουν μαλακώσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυμών, κ.λπ.).
✽ Αποθήκευσε σωστά τα τρόφιμα. Έλεγξε πιο πριν τις ετικέτες για τις οδηγίες αποθήκευσης και βεβαιώσου ότι το ψυγείο σου είναι μεταξύ 1-5 °C ή στους -18 °C για τα τρόφιμα που χρειάζονται κατάψυξη.
✽ Στο πιο πάνω μέρος του ψυγείου ή στα ράφια διατήρησε το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τους χυμούς.
✽ Μείνε διαρκώς ενήμερος για το τι υπάρχει στο ντουλάπι και το ψυγείο σου.
✽ Κάνε συχνά εναλλαγή της θέσης των τροφίμων. Όταν αγοράζεις νέα τρόφιμα, επίλεξε να φέρεις στην μπροστινή θέση (π.χ. στα ντουλάπια φύλαξης τροφίμων ή και στο ψυγείο) τα παλιά τρόφιμα και να φυλάξεις τα νέα πιο πίσω.
✽ Κομποστοποίησε! Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική και απλή διαδικασία αποσύνθεσης, που μετατρέπει τα υπολείμματα επιλεγμένων τροφίμων, αλλά και των κήπων, σε ένα σκούρο, εύθρυπτο, με μυρωδιά γης, υλικό που αναφέρεται ως κομπόστ (compost). Πρόκειται στην ουσία για ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό ή άλλως ένα φυσικό λίπασμα.
✽ Πριν ψωνίσεις, ετοίμασε μια λίστα με τις αγορές που θες να κάνεις.
✽ Αγόρασε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεσαι.
✽ Ψώνισε τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή σου (ή σε κοντινή περιοχή). Η μετακίνηση των τροφίμων από πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις συμβάλλει στην αύξηση των αποβλήτων των τροφίμων.
✽ Επίλεξε τρόφιμα καλής θρεπτικής αξίας και όχι απαραίτητα καλοσχηματισμένα (π.χ. λαχανικά με ασυνήθιστο σχήμα).
✽ Επίλεξε τα σωστά μεγέθη συσκευασιών με βάση τους διαθέσιμους χώρους σου.