Το Έργο

Στόχοι Έργου
Οφέλη από την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων
Η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στη σημαντική μείωση των πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η δε αντιμετώπιση του προβλήματος των αποβλήτων τροφίμων θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση τροφίμων που χρησιμοποιούνται για κατανάλωση, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δημιουργούνται από την παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων, καθώς και στη εξοικονόμηση χρημάτων από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο περίπου τετρακόσια ευρώ (400 €) ετησίως, αν μείωνε τα απόβλητα τροφίμων της.

Πως να μειώσουμε τα απόβλητα τροφίμων στην καθημερινή μας ζωή
Στο Σπίτι μας
✚ Προγραμμάτισε τα γεύματά σου.
✚ Χρησιμοποίησε ξανά το φαγητό που περίσσεψε προκειμένου να το φας κάποια άλλη στιγμή.
✚ Ενημερώσου για τις ημερομηνίες των τροφίμων. Η σήμανση “Ανάλωση έως…” (use-by date) σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ η σήμανση “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” (best before date) σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας που αναφέρεται στη σήμανση “Ανάλωση έως…” (use–by date) κανένα φαγητό δεν θα πρέπει να καταναλώνεται. Η δε σήμανση “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” (best before date) σημαίνει ότι τα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά την υποδεικνυόμενη ημερομηνία, υπό τη προϋπόθεση ότι τηρούνται οι οδηγίες αποθήκευσης και η συσκευασία δεν έχει υποστεί ζημιά. Μπορεί, ωστόσο, να έχουν αρχίσει να χάνουν την γεύση και την υφή τους.
✚ Χρησιμοποίησε ένα μικρό πιάτο και ξαναγέμισέ το όταν θα χρειαστεί.
✚ Κατέψυξε επιλεγμένα τρόφιμα. Η τοποθέτηση επιλεγμένων τροφίμων σε συνθήκες κατάψυξης συμβάλλει τόσο στην μέγιστη διατήρησή τους, όσο και στην διευκόλυνση της καθημερινότητας (π.χ. απόψυξη έτοιμων γευμάτων που έχουν διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης).
✚ Χρησιμοποίησε έξυπνα τα τρόφιμα. Η έξυπνη χρήση των τροφίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά τα απόβλητα τροφίμων (π.χ. φρούτα που έχουν μαλακώσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυμών, κ.λπ.).
✚ Αποθήκευσε σωστά τα τρόφιμα. Έλεγξε πιο πριν τις ετικέτες για τις οδηγίες αποθήκευσης και βεβαιώσου ότι το ψυγείο σου είναι μεταξύ 1-5 °C
✚ Μείνε διαρκώς ενήμερος για το τι υπάρχει στο ντουλάπι και το ψυγείο σου
✚ Κάνε συχνά εναλλαγή της θέσης των τροφίμων. Όταν αγοράζεις νέα τρόφιμα, επίλεξε να φέρεις στην μπροστινή θέση (π.χ. στα ντουλάπια φύλαξης τροφίμων ή και στο ψυγείο) τα παλιά τρόφιμα και να φυλάξεις τα νέα πιο πίσω.
✚ Κάνε κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική και απλή διαδικασία αποσύνθεσης, που μετατρέπει τα υπολείμματα επιλεγμένων τροφίμων, αλλά και των κήπων, σε ένα σκούρο, εύθρυπτο, με μυρωδιά γης, υλικό που αναφέρεται ως κομπόστ (compost). Πρόκειται στην ουσία για ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό ή άλλως ένα φυσικό λίπασμα.


Στα καταστήματα αγοράς τροφίμων
✚ Πριν ψωνίσεις, ετοίμασε μια λίστα με τις αγορές που θες να κάνεις.
✚ Αγόρασε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεσαι.
✚ Ψώνισε τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή σου (ή σε κοντινή περιοχή). Η μετακίνηση των τροφίμων από πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις συμβάλλει στην αύξηση των αποβλήτων των τροφίμων.
✚ Επίλεξε τα σωστά μεγέθη συσκευασιών με βάση τους διαθέσιμους χώρους σου