Υποέργα

Υποέργα

✽ ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων καταγραφής και πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων στον τομέα της εστίασης»

Σκοπός του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 είναι να συνεισφέρει στους στόχους για την καταγραφή και την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων των Δήμων του ΣΥΔΝΑ, της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της Χώρας μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή πρότυπων δράσεων για:

– την καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων από εστιατόρια στους Δήμους του ΣΥΔΝΑ,

– τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά την παρασκευή και παροχή γευμάτων από τον τομέα της εστίασης, μέσω της ανάπτυξης Οδηγού Καλών Πρακτικών για Χώρους Εστίασης,

– τη διευκόλυνση της αναδιανομής της περίσσειας γευμάτων από καταστήματα εστίασης στο Δήμο Καλλιθέας σε δομές υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέσω της ανάπτυξης πλατφόρμας υποστήριξης / διαχείρισης δράσεων αναδιανομής γευμάτων με χρήση νέων τεχνολογιών, και

– την ευαισθητοποίηση των πολιτών – καταναλωτών υπηρεσιών εστίασης, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής τους και της σπατάλης τροφίμων, μέσω της ανάπτυξης διαδικτυακής εφαρμογής υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος των τροφίμων/γευμάτων που καταναλώνουν, καθώς και σχετικού οδηγού για τη μείωση του αποτυπώματος αυτού (στο εστιατόριο και στο σπίτι).

Οι δράσεις του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 θα εστιάσουν στην καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων στα εστιατόρια της περιοχής των Δήμων του ΣΥΔΝΑ καθώς και στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων από τον τομέα της εστίασης στο Δήμο Καλλιθέας. Ωστόσο, πολλά από τα παραδοτέα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις εστίασης και τους πολίτες σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και συνολικά στην Ελλάδα.

Το ΥΠΟΕΡΓΟ 1 αναπτύσσεται σε δύο (2) πακέτα εργασίας (ΠΕ) με δώδεκα (12) συνολικά παραδοτέα (Π). Συγκεκριμένα:

– ΠΕ.1: Ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων καταγραφής και πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων στον τομέα της εστίασης στους Δήμους του ΣΥΔΝΑ. Περιλαμβάνονται: Π.1.1: Εκτίμηση της παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων τροφίμων στον τομέα της εστίασης στους 3 Δήμους-μέλη του ΣΥΔΝΑ, Π.1.2: Οδηγός Καλών Πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Εστίαση, Π.1.3:  Εργαλείο υπολογισμού ανθρακικού αποτυπώματος τροφίμων, Π.1.4:  Οδηγός μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της διατροφής μας, για τον πολίτη, Π.1.5:  Εκτίμηση της παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων τροφίμων από τα ελληνικά νοικοκυριά, Π.1.6: Φάκελος διαδικασιών ανάθεσης ομάδας εργασίας και προμηθειών, Π.1.7. Τριμηνιαίες Απολογιστικές Εκθέσεις Υποέργου, Π.1.8: Φάκελος παραστατικών δαπανών του Υποέργου.

– ΠΕ.2: Έρευνες – μελέτες και εργαλεία υποστήριξης. Περιλαμβάνονται: Π.2.1:  Αποτελέσματα της αναλυτικής καταγραφής της ποσότητας και του είδους των αποβλήτων τροφίμων με την εφαρμογή KITRO σε πέντε (5) χώρους εστίασης, Π.2.2:  Αποτελέσματα της μελέτης αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με την παραγωγή και πρόληψη των αποβλήτων τροφίμων στον τομέα της εστίασης στους Δήμους του ΣΥΔΝΑ, Π.2.3:  Έρευνα καταγραφής της ποσότητας των αποβλήτων τροφίμων από τα ελληνικά νοικοκυριά με χρήση ηλεκτρονικών ημερολογίων καταγραφής, Π.2.4:  Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Δωρεών Τροφίμων για το Δήμο Καλλιθέας.

Δικαιούχος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

✽ ΥΠΟΕΡΓΟ 2: «Προμήθεια οχήματος για τη δωρεά φαγητού»

Το ΥΠΟΕΡΓΟ 2 αφορά στην προμήθεια ενός (1) καινούργιου οχήματος, εντελώς αμεταχείριστου, κλειστού φορτηγού (τύπου van), οχήματος διαμορφωμένου ως ψυγείου, μαζί με τα παρελκόμενά του, που θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά τροφίμων. Δικαιούχος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 2 είναι ο Δήμος Καλλιθέας.

✽ ΥΠΟΕΡΓΟ 3: «Ανάπτυξη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καταστημάτων και πολιτών για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή»

Σκοπός του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 3 είναι η δημιουργία ενημερωτικού υλικού και η εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και για την ορθή διαχείριση των βιοαποβλήτων. Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα έρθει να συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση των παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων, αλλά και στην θεσμική υποχρέωση της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων (από 31 Δεκεμβρίου 2022), όπως έχει θεσμοθετηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030 και τον Ν.4685/2020 (ΦΕΚ Α’ 92). Παράλληλα θα συμβάλλει καθοριστικά στην εκτροπή του κλάσματος των βιοαποβλήτων από τον γκρι κάδο στον καφέ κάδο, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα τέλη ταφής που έχουν θεσπιστεί από τον Ν.4819/2021 (ΦΕΚ Α’ 129), Άρθρο 38, και εφαρμόζονται ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η ανάπτυξη της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης, αλλά και των επισκεπτών και των Δημοτών/ κάτοικων σχετικά με την πρόληψη αποβλήτων τροφίμων, καθώς και τη χωριστή διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων που δεν μπορούν να αποφευχθούν θα συμβάλλει επίσης θετικά στους στόχους του Περιφερειακού Προγράμματος “Αττική 2021 – 2027”, σε ότι αφορά στον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ένωσης και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί από τα Κράτη-Μέλη για επενδύσεις που ικανοποιούν τις εν λόγω απαιτήσεις.

Η παραπάνω εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους αντικείμενα: α) Αντικείμενο 1: Οργάνωση, σχεδιασμός και παραγωγή έντυπου ενημερωτικού υλικού (έντυπων φυλλαδίων) για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των επιχειρήσεων εστίασης στα ζητήματα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και στα ζητήματα των βιοαποβλήτων, β) Αντικείμενο 2: Οργάνωση, σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων εστίασης στα ζητήματα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και στα ζητήματα των βιοαποβλήτων, γ) Αντικείμενο 3: Ηλεκτρονική ενημέρωση του κοινού και των επιχειρήσεων εστίασης στα κοινωνικά δίκτυα, δ) Αντικείμενο 4: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα ζητήματα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και στα ζητήματα των βιοαποβλήτων και της  αναγκαιότητας διαχείρισής τους με τη χρήση σταθερών ηλεκτρονικών μέσων, ε) Αντικείμενο 5: Διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και σεμιναρίων για τις επιχειρήσεις εστίασης στα ζητήματα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και στα ζητήματα των βιοαποβλήτων, και στ) Αντικείμενο 6: Ανάπτυξη εφαρμογής για την ηλεκτρονική ενημέρωση του κοινού μέσω ηλεκτρονικών φάρων στα ζητήματα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και στα ζητήματα των βιοαποβλήτων.

Δικαιούχος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 3 είναι ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής (ΣυΔΝΑ).

✽ ΥΠΟΕΡΓΟ 4: «Σύμβουλος υποστήριξης για την υλοποίηση του Υ/Ε 3»

Το ΥΠΟΕΡΓΟ 4 αφορά στις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το σχεδιασμό, συντονισμό, διαχείριση και υλοποίηση τόσο του φυσικού όσο και του οικονομικού αντικειμένου του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 3. Ήτοι σχεδιασμός και υποβολή των τευχών δημοπράτησης, καθώς και παροχή πάσης φύσεως τεχνικής βοήθειας σε όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας ανάθεσης του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 3, καθώς και τεχνική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 3.

Δικαιούχος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 4 είναι ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής (ΣυΔΝΑ)